‘Als woorden tekortschieten, is er altijd nog de taal van het hart’

Het was Paulo Coelho die dit schreef. Soms is het lastig om je gevoel onder woorden te brengen. Maar je tekening laat het zien. Elke kleur en manier van kleuren zegt iets, geeft iets weer van wie jij op dat moment bent. Al tekenend en kleurend maak je het onbewuste zichtbaar. Door de tekening van een afstandje te bekijken ontstaat er inzicht en bewustzijn.

Wat brengt het je?

 • Even een adempauze, tijd nemen voor jezelf en dan in een warme ontspannen sfeer creatief aan de slag gaan met een klein groepje medereizigers. Hoe fijn is dat?

 • Samen kijken we naar de energie in je tekeningen. Je krijgt de ruimte om te voelen wat dit met je doet, wat het je zegt, en je wordt je bewust van wat er is. En misschien geeft je tekening wel duidelijkheid over iets wat je nog mag helen.

 • Het mooiste van deze workshop is dat het verschil zo duidelijk wordt tussen je tekening van vóór de Reikibehandeling en die van erna. Jouw tekening maakt zichtbaar wat Reiki met je doet. Wat een mooi cadeau!

tekenworkshop

Wat gaan we doen?

Nadat we ons aan elkaar hebben voorgesteld gaan we aan de slag. Aan de hand van een vraag teken je jouw Hart. Na een korte pauze, waarin je de mogelijkheid krijgt naar verschillende ‘Hartweerspiegelingen’ van andere deelnemers te kijken, geven we onszelf Reiki. Daarna maak je opnieuw een tekening, aan de hand van een vraag.

Als iedereen klaar is bespreken we de tekeningen en bekijken we de verschillen tussen ‘voor Reiki’ en ‘na Reiki’.

Voor wie?

Iedereen met een graad in Reiki kan meedoen aan deze workshop, soms geef ik deze workshop zonder Reiki, dus kijk goed of dit er bij vermeld staat. Je hoeft er niet voor te kunnen tekenen; alles wat je op papier zet is goed. Het is immers iets van jou en weerspiegelt hoe jij op dat moment bent.

Begeleiding

Bij het begeleiden van deze workshop maak ik gebruik van mijn ervaring als Reikimaster en tekencoach. Tijdens mijn opleiding Spiritueel Kunstzinnig Tekenen heb ik geleerd dat je geen Picasso of Rembrandt hoeft te zijn om de schoonheid te kunnen zien in alles wat je op papier zet en wat uit jezelf komt. Op het moment dat we het oordelen los kunnen laten, zien we dat wat de tekenaar wil laten zien.

Ons hart als rijk orgaan, als levend orgaan, kloppend hart. Wat kunnen wij er vanaf onze buitenkant aan ervaren? En wat weerspiegelt het hart als we er op een intieme manier, via Reiki, contact mee maken? Vóór de Reikibehandeling mocht eenieder een tekening maken van hoe zij haar hart ziet, hoort, ervaart. Na deze weergave deelden we onze ervaringen door naar ons eigen werk te kijken, ons ermee te verbinden. Christina creëert daar een veilige omgeving voor.

En toen werden we meegenomen in een geleide meditatie, op weg naar een verdiepend contact met ons eigen hart. Onze Reikihanden legden we op het hart. En dan … ontspringen beelden, gedachtes, gevoelens, vanuit deze diepe stilte en verbondenheid. Mooi zoals Christina ons de stilte liet en ruimte gaf, ontroerend zoals Reiki ons leidde vanuit een vanzelfsprekendheid dat alles wat naar boven komt er mag zijn!

Na de Reikibehandeling gingen we weer met  een beeld maken van onze verbinding voor dat moment, met onze hartekracht. En zo bijzonder om te zien, dat voor en na de behandeling een groot verschil zichtbaar werd. Voor mij van meer hoekige vormen en steviger kleuren naar mildheid, gedragenheid en zachtheid. Met een prachtig, krachtig, helend beeld dat ik nog elke dag in mij draag als ik mijzelf een Reikibehandeling geef.

Hartweerspiegeling, een groot geschenk dat we die avond met elkaar mochten delen, doorwerkend in het hier en nu! En … zo zichtbaar wat Reiki met een mens kan doen!

Dank je wel Christina, voor deze bijzonder mooie ervaring.

~Liesbeth~

Praktisch

 • Voor iedereen met een graad in Reiki
 • Actuele data en kosten vind je op de agenda
 • Heb je zelf een groepje van minimaal 5 Reikistudenten, dan verzorg ik deze workshop ook op locatie
 • Doe niet te nette kleding aan
 • Meenemen:
  • een doekje dat vies mag worden, zodat je je handen kunt schoonmaken
  • eventueel een koker om na afloop jouw tekeningen opgerold in te vervoeren